Hai in taberele coolturale Bookland!

Este COVID-19 cea mai grava amenintare la adresa omenirii?

 

In 31 decembrie 2019, Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost informata aupra unor cazuri atipice de infectie respiratorie aparuta la mai multi oameni din orasul Wuhan / CHINA (cea mai poluata regiune asiatica), sursa fiind una necunoscuta. Pana pe 3 Ianuarie 2020 erau raportate déjà 44 cazuri, iar singurul lucru pe care cei infectati il aveau in comun era acela ca au vizitat piata cu animale vii din Wuhan. 

Pe 7 ianuarie 2020 autoritatile din China au identificat problema: un nou tip de coronavirus. COVID-19, asa cum a fost denumit, intra in aceeasi categorie cu SARS si MERS – boli respiratorii care fac parte din familia de virusi denumita coronavirus. 

Aceste tipuri de virusuri sunt comune la diferite specii de animale, ocazional acestea transmitandu-se si la oameni – intocmai asa s-a intamplat si cu SARS, MERS, presupunandu-se ca la originea acestora stau liliecii, pisicile zibeta si camilele africane.

Primele cazuri de SARS au fost raportate in Asia in 2003 iar rata de deces a fost de 10% (pana la 50% in randul persoanelor de peste 60 ani).

MERS a fost prima data raportat in Arabia Saudita in 2012. In total au fost afectate 27 tari, cu o rata de deces de 34%. 

In prezent (inceput Aprilie 2020) sunt raportate peste 1,000,000 cazuri de COVID-19, dintre care peste 200,000 s-au vindecat, rata mortalitatii fiind de ~5% (in comparatie, gripa sezoniera, pentru care exista si vaccin, ucide sub 1% din cei infectati).

Pe 11 Martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca epidemia de coronavirus este oficial pandemie.  De precizat ca ultima pandemie declarata a fost cea provocata de virusul H1N1 în 2009. 

Zeci de companii si grupuri academice au anuntat programe de dezvoltare a vaccinurilor COVID-19, deja prefigurandu-se primul vaccin dezvoltat de compania de biotehnologii Moderna Therapeutics. Actualmente se desfasoara faza I de testare pe oameni, 45 voluntari din Seattle (USA) primind prima doza de vaccin pe 16 Martie. Insa chiar daca testul va functiona, conform expertilor, un vaccin oficial nu va putea fi disponibil mai devreme de 1 an.

E important de stiut faptul ca mai toate virusurile din ultima suta de ani provin de pe teritoriul Asiei si ca cercetatorii se asteptau inca din 2019 la un eveniment de acest gen. OMS declara atunci: „Ne aflam in pragul unei crize mondiale in ce priveste bolile infectioase. Nicio tara nu se afla in afara pericolului“. Pentru prima oara cele 3 parti implicate in controlarea acestei pandemii si-au dat mana – guvernanti, medici, oameni – la ora actuala miliarde de oameni fiind in carantina, eveniment fara precedent in istoria omenirii. Insa istoria va judeca daca aceasta masura radicala a adus realmente vreun beneficiu omenirii. Vocile care critica situatia actuala aduc drept argument faptul ca 99% dintre victimele coronavirusului sufereau de alte boli cronice: 75% dintre decedati aveau doua sau mai multe boli, 50% aveau trei sau mai multe boli. Oare se fac intentionat greseli de identificare a cauzei mortii?

De CE murim?

~60 milioane persoane mor anual. Doar 10 milioane de batranete. Restul de boli mai vechi sau mai noi, pe primele 3 locuri aflandu-se bolile cardiovasculare (18 milioane), cancerul (10 milioane) si afectiunile respiratorii (7 milioane):

Iata o parte dintre bolile infectioase noi, aparute in ultimii 40 ani:

1976 Boala legionarului / Statele Unite

1976 Criptosporidioza / Statele Unite

1976 Febra hemoragica Ebola / Zair

1977 Hantavirusul / Coreea

1980 Hepatita D (Delta) / Italia

1980 Virusul limfotropic uman tip T-1 / Japonia

1981 SIDA / Statele Unite

1982 E. coli O157:H7 / Statele Unite

1988 Salmonella enteritidis PT4 / Marea Britanie

1989 Hepatita C / Statele Unite

1991 Febra hemoragica venezuelana / Venezuela

1992 Holera vibrio O139 / India

1994 Febra hemoragica braziliana / Brazilia

1994 Morbillivirusul uman si cabalin / Australia

2002 SARS / China

2009 Gripa tip A(H1N1) – porcina / Mexic

2015 MERS / Arabia Saudita

 

Principalele cauze ale raspandirii bolilor sunt lipsa de igiena si educatie, saracia, lipsa apei potabile, cresterea aglomeratiilor urbane. Secole la rand simplele reguli de igiena nu au fost adoptate de toate popoarele, cu toata insistenta medicilor sau autoritatilor. Acum, „multumita” infectiei rapide cu coronavirus, putem spune ca in sfarsit am facut cel mai mare progres in igiena umana: ne spalam mainile cu sapun.

In era digitala, inca se moare de boli antice.

ANUAL in lume:

 • Tuberculoza ucide 1.2 milioane oameni
 • Malaria ucide 0.7 milioane oameni
 • Rujeola ucide 140,000 oameni
 • Holera ucide 120,000 oameni
 • Febra galbena ucide 30,000 oameni
 • Febra denga ucide 25,000 oameni

Insa, stiati ca in fiecare minut in lume mor 105 oameni?

 • 1 copil moare de malarie in fiecare secunda
 • 1 copil moare de foame la fiecare 3 secunde. 
 • 1 copil moare din cauza deshidratarii diareice la fiecare 18 secunde?
 • 1 copil moare de pneumonie la fiecare 39 secunde?

 

„In ultimii 20 ani au aparut cel putin 30 de noi boli care ameninta sanatatea a sute de milioane de oameni. Pentru multe dintre aceste boli nu exista niciun tratament, nicio vindecare si niciun vaccin, iar posibilitatea de a le preveni sau controla este limitata“. – Organizatia Mondiala a Sanatatii   

 

Big Brother sau Teoria conspiratiei

Intr-o stare de urgenta mondiala, teama pentru propria viata il va determina pe individ sa creada fara echivoc informatiile transmise de oficialitati si sa respecte fara drept de apel noile reguli, chiar daca cu pretul renuntarii la libertatile lui cele mai pretioase. Fiindca atunci cand oamenii au de ales intre intimitate si sanatate, aleg sanatatea! 

Obligativitatea de a sta in casa duce automat la exprimarea noastra in mediul online, in calitate de consumatori sau creatori de continut. Astfel ca guvernele se vor baza din ce in ce mai mult pe senzorii omniprezenti si algoritmii puternici din mediul virtual. Deja oamenii, folosind telefoane inteligente cu camera foto, si-au expus identitatea, faţa, obiceiurile, preferintele, prietenii, dusmanii. 

Urmatoarele gadget-uri pe care vom fi obligati sa le purtam vor raporta datele noastre biometrice in masa (proprietati biologice, de comportament, caracteristici psihologice, trasaturi sau actiuni repetate), astfel ca cei care vor colecta aceste date vor ajunge sa ne cunoasca cu mult mai bine decat ne cunoastem noi insine. Ne vor intui preferintele, ne vor analiza emotiile, ne vor manipula si ne vor vinde mai eficient produse / situatii / oameni (politicieni / artisti / sportivi etc).

 

CUM ne va schimba viata COVID-19?

 • Ne vom fi obisnuit deja cu supravegherea totalitara si responsabilizarea impusa de autoritati
 • Monitorizarea biometrica va reprezenta o nomalitate in procesul de transparentizare a existentei fiecaruia dintre noi
 • Vom lucra tot mai mult de acasa
 • Vom comanda tot mai mult online (vor rezista doar restaurantele/cafenelele care fac livrari la domiciliu)
 • Nu vom mai merge la cinema (le inlocuim cu Netflix sau programe tip realitate virtuala)
 • Ne vom trai viata tot mai mult in mediul online (platforme tip Second Life, aplicatii, jocuri)
 • Vom renunta la bancnote / monede. Toate mijloacele de plata vor fi virtuale.
 • Vom evita aglomerarile urbane
 • Social ne vom distanta tot mai mult unii de altii
 • Nu vom mai da mana / nu ne vom mai saruta pe obraji
 • Vom opta pentru relatii personale cu mai putin angajament afectiv, casatoriile rarindu-se
 • Vom folosi dezinfectant mai des
 • Ne vom descalta la intrarea in casa
 • In afara casei vom purta masca
 • Ne vom crea un stoc permanent de produse in camara (unii vor opta pentru buncare sub pamant)
 • Ne vom vaccina, posibil obligatoriu (si toate miscarile anti-vaccinare vor fi reduse definitiv la tacere)
 • Vom folosi tot mai des aplicatii medicale online in locul vizitelor la doctor (telemedicina)
 • Sistemul actual invatamant va migra inspre cel ‚la distanta’ (si vor fi tot mai multi copii home-schooled)
 • Relatia cu Dumnezeu se va schimba, prezenta enoriasilor in locatiile de cult fiind tot mai redusa
 • Vom vota electronic

Epidemiile si pandemiile au adus de fiecare data schimbari in istoria lumii si evolutia individului, modelandu-l. „Furtuna” va trece si cu siguranta omenirea va supravietui, insa vom locui într-o lume diferita. Cat de diferita? Vom vedea…pentru ca in doar cateva saptamani toate obiceiurile noastre ‚de-o viata’ se vor schimba. Destul de rapid, nu-i asa? Poate ca anul 1 milion, in care s-a prezis ca vom deveni integral fiinte digitale, e mai aproape decat credeam… 

„Nu cei mai puternici sau cei mai inteligenti supravietuiesc, ci cei care se adapteaza cel mai usor” – Charles Darwin

Muzica si tinerii

Muzica si Tinerii

Te-ai întrebat vreodata de ce muzica te face sa dansezi, iti schimba starea de spirit, te face sa te simti mai bine?

De fapt… ce e muzica? Am cautat o definitie in cel mai cool loc de pe internet – wikipedia. „Muzica este arta combinării notelor în succesiune și simultan într-o formă plăcută estetic, organizarea ritmica a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă”. Ok, dar noi, oamenii, cum de simtim aceste note pana in rarunchi? Ia sa ne indreptam atentia inspre… biologie. Te intrebi ce treaba are biologia cu muzica? Pai stai sa vezi!

Urechea este organul responsabil de auz si echilibru! Ea sta la baza perceptiei muzicii si transmiterii ei catre creier sub forma de vibratii! Mai exact: sunetul produs este colectat prin pavilionul urechii si transmis prin canalul auditiv catre timpan, el fiind responsabil de transformarea sunetului in vibratii! Dar stai, in urechea medie alaturi de timpan avem si un lant format din trei oscioare care au rol egalizator al sunetului – ciocanul, nicovala si scarita – un trio de DJ care performeaza non-stop in interiorul organismului tau, „dansand” atunci cand sunt stimulati de vibratiile sonore.

Informatia este transmisa ulterior la Boss-ul suprem – domnul Creier – care o decodifica si o transforma in muzica pe care o auzi de fapt. Cei care au „ureche muzicala” (intelegi acum aluzia cu triou-ul de DJ?) ajung sa fie printre cei mai buni muzicieni ai lumii.

Poate te intrebi: Oare toti oamenii din lume si toate creierele decodifica la fel semnalul sonor? Raspunsul surprinzator este ca DA, in mare parte! Ceea ce este fenomenal! Toti simtim emotie cand incepe o piesa cunoscuta precum Abi Talent. Glumesc! Billie Jean a lui Michael Jackson, e mai bine?

Lasand gluma la o parte, sa stii ca originile muzicii trebuie căutate în îndepartata istorie a omenirii, cand omul preistoric traia in caverne. Pe atunci (adica in paleoliticul mijlociu) consta în lovituri între pietre, lemne sau orice alte obiecte uzuale. Au fost concepute și imnuri de slăvire din urlete și dansuri menite sa-i mulțumeasca pe zei.

Urmeaza perioada antica, cand marile imperii isi dezvolta propriile genuri muzicale. China, India, Egipt, Imperiul Roman si Grecia Antica sunt inovatoare.

Dar poate cea mai importanta piesa din acest puzzle se afla in Grecia Antica unde, in statul ideal al lui Platon, muzica îi îndrumă pe tineri spre armonie și frumusețe spirituală. Ulterior, Aristotel dezvoltă ideile lui Platon prin conceptul de catharsis. După el, muzica poate vindeca boli mintale prin ascultatul unor melodii care creează o stare de extaz restaurand balansul mintal. Insa genialul Aristotel recunoaște și funcția muzicii drept pur divertisment. Probabil a presimtit el ca muzica determina creierul să elibereze hormonul plăcerii – dopamina – la fel ca atunci când ai mancat cel mai bun burger sau te-ai sarutat cu Iubi.

Evul Mediu – asa cum stii deja de la scoala – este perioada intunecata a omenirii, muzica fiind relativ limitata la ceremoniile religioase care, la randul lor, au dat nastere genului POLIFONIC – adica ce numim azi muzica populara. Insa taman atunci (in anul 1000) un calugar benedictin pe nume Guido d’Arezzo a inventat notele muzicale. Ca sa vezi!

Renasterea a influentat pozitiv evolutia genurilor muzicale si ne-a adus cu un pas mai aproape de perioada barocului care a schimbat complet muzica, inlocuind vocea cu instrumentele, creand sunete perfectioniste si lansand instrumente muzicale noi.

Si iata cum, cu pasi repejori ne apropiem si de perioada noastra in care ABBA, Queen, Nirvana si multe alte trupe umpleau stadioane si extaziau oamenii … dar pana acolo mai avem doua etape primordiale: Perioada Clasica si Muzica Romantica. Sigur ai ascultat (chiar si fara sa stii) operele marilor compozitori Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli ș.a.

Aah, era sa uit, in 1969 a fost realizat primul EDM din lume: Electronic Dans Music realizat in totalitate pe CALCULATOR! – Popcorn Music –

Gata cu chestiile serioase – e clar ca muzica a stat la baza evolutiei noastre ca specie si gata! Surprinzator nu? Putem foarte usor sa ne dam seama daca o piesa este vesela sau trista, creierul nostru reacționand diferit. Un studiu a demonstrat că participanții au interpretat o față neutră ca fiind veselă sau tristă în funcție de melodia ascultata in acel moment. 

Uite aici cateva conexiuni descoperite in cadrul studiului:

 • Fanii Blues, Jazz și Operă au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, blânzi si introvertiți.
 • Fanii Rap au o stimă de sine ridicată și sunt extrovertiți.
 • Fanii muzicii Country și Western sunt muncitori și extrovertiți.
 • Cei care ascultă muzică Reggae au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, dar nu prea muncitori.
 • Fanii muzicii Dance sunt creativi, extroveritiți, dar nu prea blânzi.
 • Cei care ascultă muzica Indie au o stimă de sine scăzută, sunt creativi dar nu prea muncitori și nici blânzi.
 • Fanii muzicii Rock/Heavy metal au o stimă de sine scăzută, sunt muncitori, dar nu sunt creativi.
 • Fanii muzicii Pop, au o stimă de sine ridicată, sunt muncitori, extrovertiți, dar nu sunt creativi.

Ma rog, cu siguranta sunt exceptii. Dar stiu ca o sa fii de acord cu mine cand spun ca muzica îmbunătățeste semnificativ abilitățile motorii și raționale. Asa cum iti spuneau si ai tai, cand erai mic, daca inveti sa canti la un instrument, ai abilități motorii mai dezvoltate. Au avut dreptate? Da? La ce instrument canti? 😉

Sa speram ca nu te numeri printre cei 5% dintre oameni care s-au nascut cu un dispreţ biologic pentru muzică, acesta afectiune purtand numele de „anhedonie muzicală”.

Dar hai sa iesim din aceasta sfera micro si sa ne intoarcem la timpul prezent. Noi aici la BookLand ascultam diverse genuri, ne plac toate, dar ne-am intrebat reent care sunt tedintele actuale ale momentului si am aflat ca tinerii asculta TRAP si EDM. La ora actuala din muzica se fac milioane de coco, iar cel mai bine platiti artisti ai momentului conform Forbes sunt Taylor Swift (185 milioane dolari), Kanye West (150 milioane dolari), EdSheeran (da, e pe locul 3 cu 110 milioane dolari), The Eagles (100 milioane dolari), Elton John (84 milioane – se tine bine de cateva decenii), Byonce si Jay Z (ambii cu cate 81 milioane)…

Stiai ca cel mai scump videoclip din istorie a fost „Scream” al lui Michael Jackson care in anul 1995 a costat nu mai putin de 7 milioane coco, wow….

Asa ca atunci cand ai tai te bat la cap sa nu mai asculti atata muzica, te rog sa le spui ca pe langa faptul ca intr-o zi vei face multi bani din asta, s-a demonstrat ştiinţific faptul că:

 • dacă asculți muzică în surdina in timp ce înveți, reții mai rapid informațiile (se numeste „efectul Mozart”)
 • muzica iti imbunatateste memoria si nivelul de concentrare
 • ascultand muzică, în timp ce faci sport, iti îmbunătăţeşti performanţele fizice
 • ritmul bătăilor inimii se schimbă, imitand muzica pe care o asculti
 • muzica te ajuta sa percepi mai bine lumea, conturandu-ti personalitatea
 • muzica e matematică. Cei mai mari matematicieni erau și muzicieni și invers
 • muzica atenueaza durerea fizica
 • si imbunatateste somnul

Si, ca sa-i arati mamei cat de multe stii, spune-i ca Elvis Presley nu a scris niciunul dintre cântecele sale. Ba chiar in liceu era corigent la muzica. Ah, ei ii placea Beatles? Foarte bine: niciunul dintre membrii trupei nu stia sa citeasca partituri. Ha ha!

Totusi, pentru ca tinem la tine, trebuie sa iti spunem ca folosirea excesiva a castilor poate duce la surzenie. De exemplu, ~20% dintre adolescentii americani sufera de diverse grade de pierdere a auzului. Daca nu stii cand ai volumul prea tare in casti, afla ca e atunci cand nu poti auzi pe cineva vorbind langa tine sau strigand de la 1m disntanta.

Iti multumim ca ne-ai ascultat. Acum te lasam sa asculti in liniste ce vrei tu. Apropo, daca ai o melodie preferata este fiindca in mintea ta ai asociat-o cu un eveniment fericit trait de tine. Stiai? Spune-ne-o si noua in comentarii, te rugam 🙂

„Muzica nu minte. Dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică.” – Jimi Hendrix

Ce este plictiseala si cand este BUNA pentru noi?

Hei, plictisit? De cate ori ai auzit expresia “Ah, ce m-am plictisit!” de la rude, prieteni sau chiar din gura ta? Dar te-ai intrebat de ce si de unde apare plictiseala? Atentie, a fi plictisit nu vine musai la pachet cu depresia. Cine este vinovat de faptul ca vrei sa lenevesti toata ziua pe canapea si sa te uiti la filme? Da, da, sa lenevesti toata ziua pe canapea este unul dintre cele cinci tipuri de plictiseala. Daca ramai alaturi de noi o sa descoperi cat de “plictisit” esti si multe lucruri cool despre plictiseala (hmm cool si plictiseala, ce combinatie ciudata nu? La fel ca pizza cu ananas, ar zice unii). Forget Generation Y, this is Generation BORED! Azi doi din trei mileniali sunt „plictisiti de viata”. 27% sunt plictisiti de televiziune, 14% s-au saturat de retelele sociale si 25% se plictisesc incercand sa adoarma. Iar toate acestea se intampla in timp ce au intreaga lume la …varful degetelor. Ai inteles tu aluzia 😉 Dar hai sa incepem cu inceputul. La urma urmei, ce este plictiseala? Atentie, urmeaza o definitie plictisitoare: „O stare mentala si emotionala negativa, in decursul careia se resimte lipsa dorintei de actiune, dar si senzatia ca trecerea timpului are loc cu dificultate.” Acum ca stii definitia, siiiiigur stii cum se simte plictiseala, doar ai simtit-o de atatea ori pe pielea ta. Poate chiar inainte de a da click pe acest videoclip erai plictisit… Bun. Stii ce presupune aceasta emotie? Plictiseala inseamna ca ai un anumit nivel de energie, dar nu identifici ce anume ai putea face cu ea. Din acest motiv, relaxarea se lasa cu odihna, iar plictiseala cu frustrare, chiar furie uneori, si doar ocazional cu letargie (de regula, atunci cand te simti obligat sa stai undeva unde clar te plictisesti). Inainte de Revolutia Industriala, conceptul de “plictiseala” nici macar nu exista in limba engleza – nu exista un cuvant pentru aceasta stare. Inca mai sunt comunitati in Botswana si Namibia care traiesc in zone in care atentia si curiozitatea sunt factori de supravietuire, unde oamenii sunt suficient de saraci, incat sa aiba ce face tot timpul pentru supravietuire. Nu traiesc plictisiti. Asa ca nu-i de mirare ca vocabularul lor nu are un cuvant care sa desemneze aceasta afurisita stare pe care tu, pare-se, o traiesti cam des. De exemplu, copiii mici nu se plictisesc, insa incep sa o faca din adolescenta si continua cu succes pana la maturitate. Sa fie de vina faptul ca pe masura ce crestem mari uitam sa ne jucam, luam viata prea in serios? Sau sa fie plictiseala, de fapt, o modalitate de protectie a propriului nostru organism? Tu ce crezi? Te poti plictisi de moarte? Cercetatorii Annie Britton si Martin J. Shipley au realizat un studiu pe 7524 de persoane pentru a afla daca plictiseala afecteaza sanatatea. Mai exact, au vrut sa afle daca oamenii plictisiti risca sa moara mai repede decat cei neplictisiti. Si ghici ce? Rezultatul a fost unul afirmativ, din pacate. Pentru ca inclinatia spre plictiseala, poate conduce la un comportament daunator. Asa ca, daca nu vrei sa mori din cauza plictiselii, te rugam revizuieste-ti urgent interesele in activitati sociale, fizice si psihice. In 2006, s-a realizat un studiu care imparte plictiseala în cinci tipuri diferite. Prin urmare, ramai pe faza, ia aminte si vezi in ce categorie te incadrezi:
 1. Plictiseala Indiferenta
O stare in care esti cam obosit si deloc captivat de ce se intampla in jurul tau dar ai, totusi, o mina pozitiva. O stare de relaxare amestecata cu oboseala care te face sa stai in pijamale toata ziua si sa te uiti la Game of Thrones. Nu exista nicio intentie de a interactiona cu lumea, ci mai degraba ai sta inchis in casa sa-ti vezi de-ale tale.
 1. Plictiseala de Calibrare
Starea aceea in care cauti in mod activ, in care iti doresti sa apara ceva interesant in viata. Cam ca atunci cand esti la un party si te uiti in jur sa vezi cine mai e pe acolo si ce oportunitati de discutii sau de flirt ai. Pana la urma gasesti tu ceva, fie si numai ceva de baut.
 1. Plictiseala Cautarii
Seamana foarte mult cu cea de dinainte dar este deja la next level. Tocmai ti-am dat exemplu „cautarea” de parteneri de discutie sau de bere. Ei bine, daca esti la party si esti intr-atat de plictisit incat stai tot timpul cu telefonul in mana, neridicand nici macar privirea, dar strigand in gura mare „Baaah, ce plictiseala m-a lovit!”, atunci stii ca te-a pocnit asa numita plictiseala a cautarii.
 1. Plictiseala Reactiva
Aceasta stare este de departe cea mai negativa dintre toate si cea mai displacuta de majoritatea oamenilor. Cei care traiesc asta sunt de obicei foarte nefericiti si chiar nervosi, uneori si agresivi. Este foarte asemanatoare cu senzatia pe care o ai cand trebuie sa asculti pe cineva batand campii despre un subiect care nu prezinta nici cel mai mic interes pentru tine dar nici nu poti sa scapi de acolo. Dezastru!
 1. Plictiseala Apatica
Acest tip de plictiseala seamana foarte mult cu depresia sau neajutorarea invatata” spune Goetz. Starea de neajutorare invatata este cea in care o fiinta este atat de daramata de situatiile prin care trece si de incercarile esuate de a face ceva cu propria viata, incat acum a ajuns sa nu mai incerce nimic, renuntand la orice tip de actiune. Pai cam acestea ar fi cele 5 tipuri de plictiseala. Daca esti plictisit, de fel, te-ai gandit in ce categorie te incadrezi? Hai, spune-ne in comentarii. Sigur n-o sa fii singurul. Dar daca ti-am spune ca plictiseala a ajutat omenirea sa evolueze de-a lungul secolelor, ne-ai crede? Nu este o gluma, acesta este adevarul si imediat o sa intelegi de ce. Chiar daca plictiseala este etichetata ca fiind o emotie negativa, lucrurile nu stau deloc asa. De fapt este un factor care ne motiveaza, care functioneaza ca o alarma la schimbare. Plictisitii sunt mai creativi, aparent. Ce treaba are asta cu evolutia noastra ca specie? La fel ca orice creatura omul are o dorinta imensa pentru noutate; pur si simplu iubim lucrurile noi. Studiile arata ca raspundem la noutate cu un val de “dopamina” (hormonul fericirii) – “o recompensa” care ne face sa ne simtim bine. Este motivul pentru care oamenii sunt curiosi, in general, si pentru care am ajuns in acest stadiu al evolutiei. Dar stai, inainte sa te “bucuri” de plictiseala, trebuie sa mai stii un lucru. Studiile demonstreaza ca am face aproape orice  sa evitam plictiseala. Lucruri precum adminstrarea de mici socuri electrice (da, serios!) sau alte activitati care conduc la autodistrugere (fumatul, alcoolul, drogurile de exemplu). Haideti sa mergem pe varianta mai frumoasa, cea in care ne motivam si suntem curiosi prin plictiseala. Inainte sa te lasam sa revii la plictiseala ta (glumim, suntem siguri ca o sa fii mai creativ si mai motivat de acum incolo, odata ce ti-ai stabilit „diagnosticul”), iti propunem sa ne jucam putin. Uite, incearca una dintre aceste activitati anti-plictiseala:
 1. Incearca sa nu te gandesti la ursi koala.
Destul de greu nu? Pentru ca chiar acum vizualizezi unul in copac. Cu cat incerci mai mult sa nu te gandesti la un subiect, ghici ce, ajungi sa te gandesti fix la el.
 1. Scarpina-te
Hai, scarpina-te, chiar daca nu te mananca nimic. Te simti mai bine nu? Parca iti vine sa si zambesti, nu-i asa? Ti-am spus noi!
 1. Repeta un cuvant pana cand isi pierde intelesul Alege un cuvant la nimereala si spune-l cu voce tare pana cand devine o insiruire de sunete fara sens. Cam la fel cu numaratul oilor pana adormi… Ba mai mult de-atat, caci incepi sa iti imbunatatesti si dictia. Vezi? Inca un avantaj colateral nesperat.
 2. Uita-te la televizor si repeta tot ce auzi, dar cu accent italian. Si adauga si niste gesturi, ca sa fie mai funny.
Pe langa faptul ca o sa te apuce rasul (si nu numai pe tine,) o sa mai faci si muschi la brate. Si cine stie, poate chiar te apuci sa inveti italiana. Sau ce limba vrei tu, bine? Iti lansam si o provocare: filmeaza-te facand una dintre aceste activitati si trimite-ne videoclipul pe pagina facebook BookLand Romania (vezi ca ai linkul in descriere). Cele mai funny videoclipuri vor aparea pe pagina noastra iar cel mai vizionat primeste si un premiu – un loc in Tabara Coolturala BookLand. Asadar, ce zici, esti gata sa devii vedeta? Iti multumim ca ai ramas alaturi de noi pana la capat, nu uita sa dai subscribe, like sau share, iar pana data viitoare ramai inspirat si deloc plictisit! „Plictiseala: dorinta de a avea dorinte.” – Lev Tolstoi

De ce visam?

Te-ai gandit pana acum cum ar fi sa ai superputeri? Sa prezici viitorul sau sa gasesti o solutie pentru orice problema? Daca ti-am spune ca detii deja aceste puteri, ne crezi? Argumentul nostru se rezuma la un singur cuvant: “visele”. Ah, nu intelegi ce legatura au visele cu superputerile tale? Pai atunci ramai alaturi de noi iar in cateva minute o sa afli. 

Ce sunt visele?

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, spunea ca visele sunt mesaje ale subconstientului care iti ofera simbolic, in timpul somnului, o mai buna intelegere a realitatii pe care constientul tau o evita, intentionat sau nu. El spunea ca imaginile din vise dezvaluie ceva legat de tine, de relatiile tale cu ceilalti si de situatiile tale din viata reala.

Sigmund Freud, cel care a dezvoltat domeniul psihanalizei, a explicat visele ca fiind manifestarea celor mai ascunse dorinte si anxietati. El considera ca visele reprezinta dorinta ardenta ca anumite evenimente la care te gandesti intens sa aiba loc cu adevarat. Spunea ca „Visul este calea regala spre inconstient”.

Bineinteles, exista multe alte teorii referitoare la cauzele viselor, insa niciun cercetator nu stie cu siguranta raspunsul. Probabil vom afla cand vom deslusi felul misterios in care functioneaza creierul. Insa, cu sau fara semnificatie, este evident ca avem nevoie de vise pentru sanatatea noastra mentala si emotionala. Lucru dovedit de varii studii efectuate asupra oamenilor care nu viseaza si care prezinta simptome ca: 

 

 • tensiune mare
 • luare in greutate
 • lipsa coordonarii 
 • dificultate la concentrare 
 • anxietate
 • tendinte halucinogene

 

Dar cred ca astepti sa te lamurim in legatura cu superputerile tale de care ziceam la inceput, nu-i asa? Fie. Incepem prin a-ti raspunde cu o intrebare: Pot visele sa prezica viitorul?

 1. Uneori visele se implinesc sau prevestesc evenimente viitoare. Totusi, cand ai un vis care are legatura cu viata reala, expertii spun ca probabil este doar o:

 

 • coincidenta
 • amintire  
 • legatura facuta inconstient intre informatiile deja cunoscute 

 

Hm, stim, nu-ti prea place raspunsul nostru… Dar nu fii dezamagit fiindca, desi visele nu prezic viitorul, ele te pot motiva sa actionezi intr-un anumit mod si sa schimbi ce te asteapta. De exemplu, cum ar fi sa mergi la somn cu o problema, iar dimineata sa ai deja rezolvarea perfecta? Suna bine nu? Atunci o sa sune si mai bine cand o sa afli ca expertii au aflat ca visele chiar pot face asta pentru tine. Daca mergi seara la culcare si ai o problema care te macina, creierul iti poate oferi solutia prin intermediul viselor. Doar sa ti-o amintesti cand te trezesti, caci in primele 5 minute 50% din vis dispare  

Ce viseaza geniile?

Sa-ti povestim ceva despre jucatorul profesionist de golf Jack Nicklaus care avea probleme in a executa o anume lovitura. A inceput sa viseze varii metode prin care reuseste sa o faca, iar ulterior a incercat solutia si in viata reala, reusind un scor mai bun cu trei puncte decat precedentul. Iar daca inca nu ne crezi, afla ca Paul McCartney a visat partea instrumentala a melodiei „Yesterday”, iar lui Stephen King i-a venit idea pentru romanul „Misery” in timp ce dormea. Si mai avem exemple: ideea motorului de cautare Google i-a venit lui Larry Page in timpul somnului. Lui Mendeleev i-a aparut prima oara in vis tabelul periodic al elementelor; idem si cu generatorul de curent alternativ visat de Tesla sau cu spirala ADN a lui James Watson. Vezi, nici nu stiai cat de multe au realizat geniile in timp ce … nu faceau nimic. 

Acum urca putin cu noi in masina timpului sa vedem ce credeau predecesorii nostri despre vise:

Egiptenii si visele

Egiptenii erau mari credinciosi in vise, in atributiile si influenta lor, fiind convinsi ca zeii li se arata astfel. „Cartea Viselor” este un papirus care contine exemple de vise si interpretarile acestora, si se estimeaza ca dateaza inca de la inceputul domniei lui Ramses al II-lea. Toate visele conducatorilor au fost catalogate drept bune sau rele, cele rele fiind scrise cu rosu (culoarea care reprezinta o prevestire de rau augur). Cartea face in prezent parte din arhivele British Museum din Londra. 

Babilonienii si visele

Babilonienii credeau ca visele erau fie bune, fie rele; visele bune era trimise de zei, iar cele rele de demoni. Ei faceau, de asemenea, o distinctie între visele conducatorilor si cele ale oamenilor de rand. Babilonienii au sesizat legatura puternica dintre religie si vise, avand chiar si propria Zeita a Viselor, Mamu, al carei rol era de a îndeparta visele rele.

 

Grecii si visele

Grecii isi onoreaza si in prezent mitologia. Pentru ei zeul Hypnos era vazut drept intruparea somnului. Se credea ca el atingea oamenii cu o bagheta magica sau cu propriile aripi pentru a le induce somnul. Mai mult decat atat, Hypnos a avut 3 fii, cunoscuti sub numele de Morpheus (sigur ai auzit de el in „Matrix”), Phobetor (sau Icelus) si Phantasos. Morpheus era cel care dadea forma viselor si fiintelor care apareau in somn. Phobetor era creatorul de vise infricosatoare, iar Phantasos creatorul viselor inselatoare sau fantastice. 

Inainte de a te lasa sa te reintorci la visele tale dulci, lasa-ne sa iti mai spunem cateva lucruri interesante:

 

 • Exista 2 tipuri de somn: REM (rapid eye movement) & NREM (non-rapid eye movement)
 • Visezi intre 4-6 ori pe noapte (si numai in faza somnului REM), dar nu iti aduci aminte decat 10% 
 • Primul vis dureaza cca 5 minute iar ultimul pana la 50 minute
 • Visezi numai persoane pe care le-ai vazut deja
 • Esti paralizat in timpul somnului 
 • Nu toate visele sunt colorate, mai visezi si alb-negru (de fapt 12% dintre noi o fac)
 • Este posibil sa iti controlezi visele, acest fenomen numindu-se vis lucid

 

 • Daca visezi ca visezi inseamna ca ai o inclinatie spre paranormal

Apropo, stiai ca iti putem ghici tipul de personalitate dupa pozitia in care dormi?

 

 • pozitia fetala (41%) – inseamna ca pari distant, dar de fapt esti un om cald, cu inima mare
 • pozitia dreapta (15%) – inseamna ca esti foarte activ din punct de vedere social
 • cu mainile impreunate (13%) – inseamna ca ai o fire suspicioasa
 • soldat (8%) – esti cam rezervat

 

Auzi, sa nu te sperie faptul ca in vis – care se poate repeta sau avea continuitate – cel mai des iti apar sentimentele de tristete, vinovatie si confuzie. Pentru ca s-a dovedit ca cel mai frecvent vis impartasit de oameni este acela in care partenerul de viata ii inseala. Si orbii viseaza. Da, si animalele viseaza. Iar persoanele care s-au lasat de fumat au vise mult mai lucide si intense decat nefumatorii. Cand barbatii viseaza, personajele din visele lor sunt in mare parte barbati. Pe cand la femei lucrurile stau altfel, ponderea fiind 50%-50%.  Exista si o boala numita parasomnie – o tulburare care insoteste somnul si care poate determina o persoana sa faca actiuni nenaturale, de care nu ar fi capabila in realitate. In cazul in care faci parte din categoria celor care inca mai fac pipi in pat, sa nu te alarmezi prea tare: unuia din 10 adolescenti i se intampla asta. Si o ultima veste proasta: in 14 zile mori din cauza lipsei de hrana, insa in doar 10 zile de nesomn…

Iti multumim ca ai ramas pana la capat alaturi de noi! Iar daca vrei sa ramai inspirat nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share. Iar daca ti-am facut pofta de somn, sa ai vise placute si prevestitoare de bine!

Avem nevoie de oameni care pot visa lucruri inexistente.” – John F. Kennedy

Cati bani sunt in lume?

Hello, Guys, bun venit la BookLand, locul unde curiozitatea se intalneste cu raspunsul, dand nastere la tot mai multe intrebari!

Te-ai intrebat vreodata cati bani exista pe aceasta micuta planeta albastra? Am petrecut un weekend sa cautam acest raspuns in tot internetul, chiar am vrut sa iesim sa cautam prin arhive sau sa vorbim cu bancile, dar… inca mai #StamAcasa!

Daca nu stiai, afla ca la ora actuala in lume exista aproximativ 36,8 trilioane de dolari. Cool, toate bune si frumoase, dar cat inseamna 36,8 trilioane de dolari? Incap intr-o camera? Intr-un apartament? 

Aici ai 100 dolari, o bancnota cool pe care, de obicei, o primesti de la unchiul ala plecat in America; daca valoarea ei nominala in Romania e undeva la 485 lei, e ok, iti poti cumpara o geaca sau/si o pereche de pantofi sport.

10 x 100 = ai 1.000 dolari, cam cat un Logan la mana a doua, salariu la care viseaza majoritatea romanilor nostri, adica o suma decenta cu care te poti intretine foarte bine, nu-i asa?

100 x 100 = 10.000 dolari – ohooo aici iti iei direct vreo 3 BMW E46 (second hand, bineinteles) pe care le bagi pe Uber sa faca profit, sau 1 Audi (tot second hand) cu care sa iesi la agatat seara prin centru. Bineinteles dupa ce trece carantina!

1.000 x 100 = 100.000 dolari – deja se strica treaba, cu suma aceasta iti poti permite o casa super ok, dar si o masinuta, sa moara vecinii de ciuda cat de bine iti merge.

10.000 x 100 = 1.000.000 dolari – hopa, asta este suma la care viseaza orice antreprenor tanar sa ajunga intr-un timp foarte scurt. Si da, toate bancnotele incap intr-o valiza sau pe o masa din bucatarie.

Si abia am ajuns la milion… pana la trilion mai aveeeem!

100.000 x 100 = 10.000.000 dolari – cu bani acestia iti poti cumpara o fabrica, o companie sau construi o mica cladire de birouri – echivalentul a 10 valize pline de coco ($).

1.000.000 x 100 = 100.000.000 dolari – cu acesti bani iti poti achizitiona toata colectia de masini pe care ti-o doresti, incepand cu Rolls-Royce, pana la Bugatti. Sau 2 Ferrari 150 GTO – una costa cca 50 milioane.

10.000.000 x 100 = 1.000.000.000 dolari – miliard, ce bine suna…. cam atat a costat anual (atentie, trebuie sa inmultesti cu 11 ani) proiectul spatial Apolo 11 care i-a indeplinit presedintelui american JFK visul de a trimite oameni pe luna. Sau, daca esti modest si nu vrei luna de pe cer, cu banii astia iti poti cumpara cel mai luxos apartament din New York. Tu alegi!

100.000.000 x 100 =  10.000.000.000 dolari – pfui, pai cu acesti bani iti poti cumpara 3 vase de croaziera, 12 avioane, 200 de yacht-uri. La un loc. 

1.000.000.000 x 100 = 100.000.000.000 (100 miliarde) dolari – aahhh, asta-i averea lui Bill Gates. Te gandesti cat de norocosi sunt cei 3 copii ai lui? Or fi, insa vor primi doar jumatate, fiindca Mr. Gates a anuntat ca isi va dona jumatate din avere cauzelor umanitare. Recent a anuntat ca plateste el vaccinul anti Covid-19. Frumos din partea lui!

10.000.000.000 x 100 = 1.000.000.000.000 (1 bilion dolari sau 1 milion de milioane sau o mie de miliarde) – atata ar fi profitul companiei WalMart, iar noi deja ne-am pierdut printre zerouri…

 1.000.000.000.000 x 100 = 100.000.000.000.000 (100 bilioane) dolari – o sa razi, insa lucrurile se simplifica: iti poti permite un singur lucru exclusivist si anume un gram de antimaterie! Numai tu stii ce-o sa faci cu ea…

10.000.000.000.000 x 100 = 1.000.000.000.000.000 (1 trilion dolari) – afla ca Alphabet – compania-mama a Google – a intrat în clubul select al companiilor care valoreaza peste un trilion de dolari fiecare, alaturi de Apple, Microsoft și Amazon. Si cand te gandesti ca 4 companii au impreuna peste 10% din banii intregii planete, nu-i de mirare ca iti amintesti de toate scenariile SF in care corporatiile domina viitorul.

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant. Tu ce ai face cu un milion de dolari daca l-ai avea MAINE? Uimeste-ne cu raspunsurile tale in comentarii si… cine stie ce iti rezerva viitorul?

Stay Hungry. Stay Foolish.” – Steve Jobs

Ce este fericirea?

Cator persoane le-ai adresat aceasta intrebare? Sau ai incercat sa-ti raspunzi singur?

Parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii spun ca fericirea este un drept inalienabil, dobandit prin nastere. Iar Dictionarul Oxford zice ca “Fericirea este starea de a fi fericit.” Pare simplu, nu? Eckart von Hirschhausen zicea ca „Este simplu sa fii fericit, dar este greu sa fii simplu.” Intr-o nota mai poetica, Nathaniel Hawthorne spune ca “Fericirea este ca un fluture pe care vrei sa il prinzi dar niciodata nu reusesti sa-l atingi, insa daca te asezi, in liniste, este posibil sa vina el la tine.” Sau, ceva mai cinic, al nostru Marin Preda: „Daca n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastra.”

Ha, ha, punem pariu ca te asteptai la o definitie lunga si complicata, doar exista o gramada de studii pe tema asta… Poate nu stiai, insa Romania – conform ultimului Raport Mondial al Fericirii – se claseaza pe locul 48 (primii sunt finlandezii). Nu e rau, tinand cont ca in lume exista 206 tari! 

Dar hai sa incercam sa raspundem la intrebare!  

Cercetatorii au studiat secole la rand acest subiect iar concluzia e clara: inca nu s-a ajuns la un acord asupra definitiei fericirii. Pshihologul Sonja Lyubomirsky a demonstrat in cazul unui esantion studiat ca fericirea noastra depinde in proportie de 50% de genele noastre, 40% de propriile noastre actiuni si doar 10% de circumstantele vietii

Practic asta inseamna ca, alaturi de parintii tai, TU esti responsabil de gradul tau de fericire 😉

Insa cine tinde sa fie mai fericit decat celalalt?

 • cel care are legaturi stranse cu membrii familiei sau cu prietenii (clar, ne asteptam la asta)
 • cel care are o stima de sine ridicata (hm, aici s-a dovedit stiintific ca majoritatea oamenilor nu au incredere in ei insisi)
 • cel care – copil fiind – a crescut cu parinti divortati (of, de la sine inteles)

Totusi, bucura-te, sansa la fericire vine odata cu inaintarea in varsta; poate si pentru ca atunci stim sa pretuim mai mult lucrurile simple. Daca nu ne crezi intreaba-ti parintii sau bunicii.

Dar de ce vrem sa fim fericiti? 

Hai sa ne lasam propriul corp sa raspunda  

Pielea  

Sa nu te mire. Pielea este cel mai sensibil organ al corpului dupa care poti sa iti dai seama de fericirea unei persoane. Conform doctorului Andrew Affleck daca esti fericit si relaxat pielea ta va fi la fel de fericita & relaxata, cu un flux sangvin optim. Cum se zice: vei straluci de fericire.

Inima

Zambetul poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale, inclusiv asupra inimii. Susannah Schaefer explica faptul ca eliberarea endorfinelor prin zambet creste fluxul sangvin si reduce tensiunea arteriala. 

(poate ca ar trebui inlocuit jingle-ul ala cu „Beti 2L de apa pe zi!” cu „Pentru o inima sanatoasa zambiti zilnic!”)

Stomacul

Atunci cand esti fericit ai mai multe sanse sa digeri o gama mai larga de produse fara efectele negative ca refluxul esofagian sau indigestia – explica Ewen Griffiths. O minte nefericita si stresata poate afecta in mod semnificativ tractul gastrointestinal. De exemplu, sindromul colonului iritabil se manifesta mult mai puternic daca esti stresat sau anxios.   

Ridurile

Cum poti sa tii ridurile in frau? Cred ca ai ghicit deja raspunsul. Fii fericit! Rana Das-Gupta spune ca fericirea poate influenta imbatranirea pielii prin reducerea scurtarii telomerilor. Poate te intrebi ce sunt astia? Afla ca telomerii reprezinta descoperirea secolului XXI, premiata chiar cu Premiul NOBEL pentru medicina. Practic, sunt terminatiile cromozomilor si au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Si, iata, se pare ca dimensiunea acestor telomeri este direct proportionala cu tineretea biologica si starea noastra de sanatate!

Creierul

Fiind fericit si entuziasmat, scade nivelul cortizolului (cunoscut si drept „hormonul stresului”), crescand in acelasi timp productia de endorfine si serotonina (aceasta din urma cunoscuta drept „hormonul fericirii”).  Se stie ca hormonii de fericire creeaza un sentiment de implinire, ajutand creierul sa functioneze la capacitate maxima. Mai exact, activitatea ridicata in partea stanga a cortexului prefrontal este asociata cu mai multe emotii pozitive. De fapt, acesta portiune a creierului este destinata gestonarii emotiilor negative si astfel, cu cat exista o mai mare activare in aceasta zona, cu atat emotiile pozitive sunt traite si resimtite mai intens. Adica simtim o crestere a starii de bine!

Ne-am amuzat afland ca oamenii clipesc mai rar atunci cand sunt nefericiti si mai repede cand sunt fericiti. Gata, de azi clipim mai des!

Ce te faci, insa, cand – pe cale naturala – fericirea inca se lasa asteptata? 

Trebuie sa te avertizam: exista multe modalitati artificiale de a experimenta placerea in creier, care – dupa cum se stie – secreta dopamina (asa numitul “hormon al recompensei”). Atunci cand o persoana obtine orice fel de recompensa (satisfacerea foamei, absolvirea unui examen sau castigarea unui premiu) creierul secreta automat acest hormon. Substantele chimice precum alcoolul sau drogurile stimuleaza producerea acestui hormon… insa creeaza si dependenta. Iar, in timp, efectele folosirii lor pot fi ireversibile conducand de la depresie pana la moarte. 

Asadar mananca atunci cand iti e foame, invata pentru examene si lasa dopamina sa-ti inunde creierul cand afli ca ai luat si nota mare. Sau macar de trecere! 

Si hai sa-ti mai dezvaluim doua activitati simple prin care iti poti induce fericirea, aprobate chiar de specialisti: 

 1. Fa sport 

Este o activitate prin care iti poti stimula creierul sa secrete endorfine. 30 minute de miscare pe zi, fie ca este alergare, mers la sala sau doar plimbare in aer liber – iti vor da o stare de bine. 

Apropo, acelasi efect il are si ascultatul muzicii si dansul. Asa ca nu-ti uita castile 😉

 • Mananca bine

O sa te bucuri acum – ciocolata este alimentul fericirii! In plus, creierul ti-o cere in perioadele cele mai stresante. Un alt aliment minune este ardeiul iute, folosit si in medicamentele care trateaza depresia, dar si ca afrodisiac natural. (vezi ca exista ciocolata cu ardei iute; de ce sa nu impusti doi iepuri dintr-o lovitura? Vorba vine.)

Inteleptii mai spun ca daca te „inarmezi” cu generozitate, iubire, iertare, speranta, vei fi fericit si iti vei atinge obiectivele.

Noi iti tinem pumnii, mai ales ca acum stii ce trebuie sa faci sa fii fericit! Iar daca vrei sa ramai inspirat nu uita sa dai Subscribe, Like, Share sau sa ne scrii sugestiile tale. Le vom astepta cu zambetul pe buze Sa curga serotonina!

„Cand altii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei!” – Raymond Ruyer

Cine a inventat scoala?

De cate ori ai spus asta cu naduf, cand ai dat de greu invatand? Nu toate temele sunt distractive, nu-i asa? De fapt, cine se face responsabil de toti anii de studiu pe care esti nevoit sa ii parcurgi? Haide sa aflam impreuna.

Calatoria noastra incepe in Grecia Antica, sec. IV i. Hr. Este perioada in care au fost puse bazele conceptului de „scoala”. La aceea vreme avea denumirea de “akademos”, care in traducere libera inseamna “academie”. Evident nu?

Conceptul de scoala provinde de la cuvantul latin “schola”, care la randul sau a fost derivat din greaca antica “scholeion”. La greci termenul insemna “timp liber” iar apoi a evoluat in “locul in care iti petreci timpul liber”. He, he, cine ar fi crezut ca originea scolii porneste chiar de la termenul de “timp liber”? 😉

Inainte sa revenim in epoca moderna si sa aflam cine a pus bazele scolii in Romania, ne mutam in Imperiul Bizantin, mai exact in anul 425 d. Hr., unde s-a inventat primul sistem de invatamant formal. Se pare ca personalul militar cu functii si responsabilitati superioare era obligat sa aibe cel putin studii primare. Scoala ii pregatea pe oameni sa ocupe functii administrative in imperiu, fapt care a permis o dezvoltare semnificativa. In ceea ce priveste educatia superioara, universitatea din Fas (Maroc), infiintata in anul 859, este considerata cea mai veche universitate din lume, o alta fiind fondata in 959 la Cairo (Egipt). In Europa, scoala a inceput sa devina obligatorie mai peste tot in timpul secolului al XVIII-lea. De exemplu, in Danemarca si Norvegia, acest lucru a fost introdus in perioada 1739-1741, scopul principal fiind sa ii ajute pe oamenii de rand sa-si imbogateasca cunostintele.

Acum ca am aflat mai multe despre istoria scolii, haideti sa revenim la ceea ce ne intereseaza. Cine a inventat scoala in Romania si cine este responsabil de toate temele pe care trebuie sa le faci? 

Spre deosebire de alte state europene, Romania nu se poate mandri cu o istorie indelungata cand vine vorba despre educatie. In sec XV primele asezaminte de tip scolar au aparut pe langa manastiri si aveau drept scop invatarea scrisului in limba slavona. Prima scoala superioara in limba romana a fost infintata la Fagaras in anul 1657, insa adevaratul proces de constructie a unui sistem educational national a inceput odata cu formarea statului roman modern dupa Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu. Astfel au aparut si s-au dezvoltat diferite tipuri de institutii de invatamant cum ar fi scolile elementare, gimnaziile, colegiile si universitatile. Insa educatia a devenit obligatorie in anul 1864 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza care a adoptat prima „Lege asupra Instructiunii” in Principatele Unite Romane, aceasta reglementand introducerea educatiei obligatorii si gratuite. Da, ai auzit bine, in trecut se platea invatamantul, inclusiv cel primar. Nu putem sa nu ii aducem multumiri lui Spiru Haret, considerat reformatorul scolii moderne romanesti. Intre 1897 – 1910 s-au construit 2.343 de scoli in Romania, dintre care 1.980 cat timp a fost ministru. Spiru Haret este cel care a infiintat gradinitele de copii, a creat scoli de adulti si cantine pentru copiii saraci, fiind si promotorul turismului scolar. Legea din 1898 a instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul) si a incurajat votarea invatamantului profesional in scoli de arta si mestesuguri, licee militare, seminare teologice. 

Dar pentru ca suntem tentati sa credem ca unii dintre voi ar putea sa spuna ca era mai bine inainte de aceasta lege a obligativitatii scolii, haide sa vedem cu te-a ajutat scoala pana acum. 

O sa trecem peste ce este evident – si anume ca scoala ajuta la formare & la construirea unui viitor mai bun – doar toti adultii iti spun asta, nu-i asa? Ei bine, noi stim foarte bine ca tu, adolescent fiind, nu te gandesti la viitorul indepartat, acum doar vrei sa te distrezi, sa stai cu prietenii tai si sa te bucuri de tinerete. Dar stai. In fraza precedenta am spus doua cuvinte cheie – “prietenii tai” – pe care i-ai intalnit la scoala nu? Poate nu pe toti, dar o parte sigur. Gandeste-te, daca nu mergeai la scoala, ai mai fi avut prietenii de acum? Toate acele amintiri, toate acele aventuri? Ceea ce vrem sa va spunem este ca scoala nu are rolul doar de a te educa. Scoala te dezvolta ca individ, iti asigura o comunitate cu interese comune, iti imbunatateste comunicarea, te invata ce inseamna lucrul in echipa – adica abilitati esentiale in orice job din ziua de astazi.  

Probabil ai spus cel putin o data fraza – “Cu ce ma ajuta pe mine la viitorul job formula asta matematica sau nu stiu ce opera literara?” Iti raspundem cu o intrebare: „Cum ai putea sa te exprimi sau sa gandesti logic in job-ul pe care il vei avea daca nu esti in stare sa faci un rezumat sau sa retii o formula?” Chiar daca nu pare, invatarea acestor materii iti dezvolta creierul si te ajuta sa iti dezvolti succesul in viitor. Cu siguranta nu vrei sa faci parte din populatia lumii care nu stie sa scrie si sa citeasca, si anume o cincime. Afla ca 75% din cele peste 770 milioane de adulti analfabeti in intreaga lume traiesc in doar 15 tari, cum ar fi Bangladesh, Brazilia, China, India sau Nigeria. Acum cativa ani, Romania era tara cu cei mai multi analfabeti din Europa (6% din populatie). Din pacate aproape jumatate dintre romani (cel mai mare procentaj din Europa) nu petrec nici 5 minute pe an citind o carte… Ne dorim sa nu te numeri si tu printre ei.

Inainte sa incheiem, iata ceva interesant despre scoala:

Stii de ce elevii au vacanta vara? 

Vacanta de vara dateaza din vremurile in care economia Statelor Unite sau a tarilor civilizate din Vestul Europei se baza foarte mult pe agricultura pentru a supravietui. Elevii erau nevoiti sa paraseasca scoala in timpul verii pentru a lucra in ferme, alaturi de familiile lor. Astfel, vara era cel mai bun prilej pentru ca cei mici sa fie utili in gospodarii, indiferent ca vorbim despre familiile traditionale din Romania, acolo unde cei mici mergeau cu animalele pe camp, sau despre familii din Franta ori Marea Britanie, unde mezinii participau la treburile zilnice.

De ce literele alfabetului sunt in aceasta ordine a,b,c…? 

Acum 3.000 ani inaintea erei noastre, unul dintre primele alfabete a fost cel al fenicienilor. Acesta era aproape in intregime fonetic (19 consoane), intrucat vocalele inca nu erau cunoscut. Ulterior, romanii au creat alfabetul folosit in prezent in majoritatea tarilor europene. Initial, acesta avea doar 20 litere, ulterior fiind adaugate j, k, v, w, y si z.

Din pacate nu exista un raspuns la aceasta intrebare, doar supozitii, cum ar fi aceea ca oamenii grupau literele dupa sunetele lor. Deci, cu alte cuvinte, cel mai convenabil raspuns este acesta: ordinea alfabetului este a, b, c, d… pentru ca a fost dintotdeauna astfel. 

In concluzie: scoala merita din plin atentia ta. Profita de timpul pe care il ai la dispozitie si invata – pe langa ceea ce ti se impune – doar ce-ti place tie. Nimeni nu te opreste sa ai activitati si interese extracurriculare. Acestea iti vor dezvolta abilitatea de concentrare, rapiditatea de absorbtie si procesare a informatiilor iar apoi de aplicabilitate a rezultatelor obtinute.

Iti multumim c-ai ramas cu noi pana la sfarsit! Si nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale. 

“Cel ce deschide o scoala inchide o temnita.” – Victor Hugo

Putem incetini procesul de imbatranire?

Daca alchimistii isi doreau sa transforme metalele in aur, doctorii au cautat mereu sa incetineasca procesul de imbatranire. Pana acum nimeni nu a anuntat marea transformare sau descoperirea elixirului vietii, insa asta nu ne opreste sa continuam sa cautam… insa, la cat de ambitioasa e specia umana, credem ca va reusi.

 • Apropo, daca nu stiai, afla ca de-a lungul istoriei au fost exploatate aproximativ 190,000 tone aur. Astazi mai exista cca 54,000 tone rezerva de aur sub pamant, care asteapta sa fie exploatate. 
 • Iar daca nu stiai cine a trait cel mai mult, afla ca cea mai in varsta femeie din lume a fost frantuzoaica Jeanne Calment, care a murit la varsta de 122 ani. Nu stim daca japoneza Kane Tanaka, in varsta de 117 ani, aflata inca in viata, va dobori acest record.

 

Cresterea duratei de viata in tarile industriale se datoreaza scaderii mortalitatii infantile si imbunatatirii asistentei medicale, insa durata maxima de viata a ramas aproape neschimbata. Daca in Anglia, perspectiva sau speranta de viata a crescut in ultimul secol  de la 49 la 74 de ani pentru barbati, iar la femei, de la 52 la 79 de ani, durata maxima a vietii n-a crescut decat foarte putin.

Estimarile arata ca segmentul de varsta de +65 ani va reprezenta in 2060 mai mult de 30% din populatia UE (fata de 16% in 2010) – adica peste 2 miliarde batrani.

 

De ce imbatranim?

Explicatia cea mai acceptata azi este ca moleculele si celulele sunt lezate, inclusiv membranele lor, astfel ca imbatranirea este produsa de acumularea de-a lungul vietii a acestor leziuni nereparate. Imbatranirea duce la cresterea numarului  de molecule biologice disfunctionale, crescand astfel vulnerabilitatea fata de bolile legate de varsta.

Iata, pe scurt, principalele semne ale imbatranirii: pierderea masei musculare (sarcopenie), pierderea mobilitatii musculoscheletale, scaderea masei osoase (osteoporoza), subtierea si scaderea elasticitatii tegumentelor, anemia normocitara progresiva, scaderea numarului celulelor in creier, ficat si rinichi – cu reducerea masei organelor respective -, precum si vindecarea mai lenta a ranilor. Se pare ca imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant, ci inegal si prezinta trei varfuri distincte – la varstele de 34, 60 si 78 de ani.

 

Dar, oare, putem incetini procesul de imbatranire?

In ceea ce priveste intelegerea actuala a procesului de imbatranire, exista speranta ca putem diminua intr-o buna zi efectele negative ale timpului asupra celulelor. O abordare teoretica ar fi eliminarea celulelor “inactive”, mentinand in acelasi timp celulele normale.

Teoretic suna promitator. Dar, dupa cum explica expertii, nu este atat de simplu. Pe masura ce imbatranim, unele celule nu mai functioneaza: pielea isi pierde elasticitatea din cauza reducerii nivelului de acid hialuronic, celulele din interiorul foliculilor firelor de par sunt afectate, auzul se diminueaza sau se pierde etc. Mai mult decat atat, unele celule scapa de sub control si isi auto-declanseaza cresterea. Aceste celule inutile pot deveni canceroase. Si, pe masura ce imbatranim, aproape fiecare dintre noi dezvolta celule canceroase, chiar daca acestea nu provoaca daune. 

Un specialist, care acum are 74 de ani, considera ca secretul opririi acestui proces poate consta intr-o boala foarte rara care nici macar nu are un nume adevarat – Sindromul X – boala fiind cauzata de o perturbare in ADN.

 

Totusi, putem opri imbatranirea?

Unul dintre motivele pentru care unele persoane traiesc mai mult si au o stare buna de sanatate il reprezinta genele. Desi acestea sunt transmise de la parinti, functionarea lor ar putea fi influentata de stilul de viata (dieta / sport) si un mod de gandire pozitiv. O ramura a geneticii care se ocupa cu aceste probleme este epigenetica. Conform wikipedia epigenetica este ramura geneticii care studiaza variatia trasaturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului inconjurator, acestea schimband comportarea genelor si afectand modul in care celulele le decodifica 

 

Pentru a avea o stare buna de sanatate, ar trebui respectate unele aspecte:

– hidratarea corespunzatoare (celule, par, piele)

– sanatatea tractului digestiv si a ficatului

– consumul de legume, fructe, nuci, miere, peste, lactate

– folosirea produselor de ingrijire a corpului naturale, fara parabeni si alte substante chimice

– evitarea stresului

– somn de min 8h / noapte

 

Exista speranta!

Anul trecut s-a descoperit ca imbatranirea creierului poate fi nu doar incetinita, ci chiar inversata! O noua cercetare dezvaluie ca cresterea rigiditatii creierului pe masura ce inaintam in varsta determina disfunctia celulelor stem si arata cum putem inversa imbatranirea celulelor stem din creier, facandu-le mai tinere si mai sanatoase. Este o veste minunata pentru pacientii cu scleroza multipla.

Daca nu stiai, afla ca celulele stem au un rol crucial in organism, pastrand tesuturile umane sanatoase prin inlocuirea celulelor imbatranite sau bolnave sau chiar a celulelor corporale din tesutul sau organul caruia apartin. Unul dintre cercetatori sustine ca prin suprimarea acumularii de transcripte toxice s-a reusit inversarea procesului de imbatranire a celulelor stem adulte, astfel reusind nu numai sa le intinereasca, ba chiar sa le opreasca la un stadiu anterior de dezvoltare. Asadar, iata cat de aproape suntem de a gasi elixirul vietii. Iar acesta nu rezida altundeva decat in noi insine

 

Bine, bine, nu mai imbatranim cu una cu doua, insa… ce facem cu acest cadou al vietii?

Invatam. Este mai clar ca oricand, in special datorita evolutiei tehnologiei, ca trebuie acordata mult mai multa atentie invatarii pe tot parcursul vietii, astfel incat sa fim pregatiti sa ne schimbam locul de munca. Ideea ca viata se incadreaza in 3 segmente – mai intai educatia, apoi munca si ulterior pensionarea – nu mai corespunde modului in care oamenii isi traiesc viata acum.

Invatand ne mentinem creierul activ, ne imbunatatim starea fizica si mentala profitand de oportunitatile sociale de a interactiona si invata de la cei din jur. Discriminarea fata de persoanele in varsta este in continua scadere creandu-se oportunitati pentru adultii in varsta de a invata alaturi de tineri. De exemplu universitati din SUA (Notre Dame, Stanford si Harvard) readuc adultii mai in varsta in sala de clasa prin varii programe avantajoase.

S-a inventat si expresia de „imbatranire activa”, sinonima cu participarea, demnitatea, independenta, auto-realizarea.

Expresia a fost adoptata de Organizatia Natiunilor Unite la sfarsitul anilor 90, avand la baza recunoasterea drepturilor vartsnicilor si valorizarea egalitatii de sanse.

 

Insa, exista ceva ce imbatranirea nu afecteaza: spiritul nostru creativ! Acesta nu are varsta. Este la indemana oricaruia dintre noi si nu e niciodata prea tarziu sa il manifestam. Noi sa fim sanatosi, dupa cum spun dragii nostri bunici!

 

„Nu deveni batran, indiferent cat de mult vei trai. Nu inceta sa te minunezi ca un copil curios in fata marelui mister in care ne-am nascut.” – Albert Einstein

De ce nu ne place sa citim?

Te-ai intrebat vreodata de ce nu ne facem timp sa citim sau, daca esti parinte, de ce nu ii place copilului tau
sa citeasca? Stii ca exista peste 130 milioane carti scrise in intreaga lume? (adica pe Terra) Numai in
jumatatea aceasta de an s-au scris peste 1.2 milioane carti.
Ca oricare iubitori de carti avem, cu siguranta, amintirea unor momente deosebit de intense pe care le-am
trait citind. Fie am simtit un val de adrenalina atunci cand parcurgeam un thriller, fie am fost impresionati
pana la lacrimi de o drama… Este clar ca lectura unei carti (care ne si place!) are un efect puternic asupra
noastra. Nu este vorba, insa, numai de o impresie, ci de studii stiintifice care atesta faptul ca cititul ne
influenteaza chiar si la nivel biologic. Adevarul e ca creierul nostru nu face o distinctie clara intre a citi
despre o experienta si a o trai efectiv. Cand experimentam pe propria piele sau doar citim despre ceva
anume, in creier sunt stimulati aceiasi senzori. Da, cartile au aceasta putere extraordinara de a patrunde in
profunzimea fiintei noastre.
De fapt, mai bine hai sa iti spunem cele 6 lucruri care se intampla in creierul tau cand citesti:
1. Creierul crede ca ‚traiesti’ acele experiente
2. Cand citesti cu voce tare creierul tau lucreaza mai intens
3. O face si mai tare cand citesti intr-o limba straina
4. Vizualizeaza ce citesti
5. Structura creierului se imbunatateste prin lectura
6. Stilul literar preferat iti influenteaza modul de gandire
Conform studiilor, oamenii cei mai bine platiti citesc in medie de la 2 pana la 3 ore zilnic. Cei mai prost
platiti nu citesc deloc. In Romania 42% dintre tineri sunt analfabeti functional (adica pot citi, dar nu inteleg
ce citesc). Se pare ca 12% dintre romani nu au nicio carte in casa. Atentie, la cei care au minim 1 carte,
sunt foarte mari sansele ca aceea sa fie Biblia, asa ca… Dumnezeu cu mila.
Conform Barometrului de consum cultural, realizat in 2016 de Institutul National pentru Cercetare si
Formare Culturala, 1 din 5 romani n-a citit niciodata o carte, 42% dintre romani nu citesc nici macar o
singura carte pe an, 69% nu imprumuta niciodata carti de la biblioteca, 61% nu acceseaza niciodata
arhivele digitale ale bibliotecilor si nici nu descarca de pe internet carti, iar media de lectura este de 5
minute pe zi (clasandu-ne pe penultimul loc in UE). Doar 4% din romani pun zilnic mana pe o carte si doar
9% citesc o data pe luna. Asa ca nu-i de mirare ca in tarisoara noastra exista zeci de orase fara biblioteci
sau librarii. Editorii de carte spun ca mai avem maximum 150 librarii ramase in viata.
Azi, daca la metrou sau in autobuz lumea te vede citind, se uita la tine ca la un extraterestru. E mult mai
cool sa te uiti in telefon, nu? Apropo, cercetarile au demonstrat ca internetul functioneaza ca un fel de
memorie externa. De ce sa mai retii un citat dintr-o carte, daca il poti cauta online. Acum nu mai exista
sentimentul ca vei pierde informatia pentru totdeauna daca nu o retii / inveti pe de rost. Practic, internetul a
redus dorinta de a ne aminti informatiile.
Care sunt cele mai des invocate scuze?
Avem argumente serioase, pare-se, sa nu citim:
1. Nu mai avem timp
2. Suntem prea obositi
3. Nu ne sta in obicei
4. Cartile costa prea mult
5. Nu se aplica in viata reala
6. Nu au poze
7. Filmul e mai scurt si mai distrativ decat cartea
8. E greu
Dar oare de ce nu ne place sa citim?
O buna parte din raspuns (sau din scuza?) vine din perioada scolara, mai exact din clasele
primare/gimnaziale cand eram conditionati sa citim o anumita bibliografie cu care eram mai mult sau mai
putin compatibili. I se reproseaza sistemului de invatamant romanesc ca nu pune accent pe aplicabilitate /
lucruri practice, ci doar pe memorarea mecanica. Hm… profesorii sunt de vina? Sau parintii care isi iau
odraslele peste picior cu „Mai pune si tu mana pe-o carte”, insa ei nu o fac.

In ciuda eforturilor depuse pentru a stimula copiii sa citeasca (olimpiade, concursuri cu premii, carti ingrijit
ilustrate), un sondaj extins arata scaderea clara a interesului dupa varsta de 8 ani. In 2019, 51% dintre
copii raspundeau pozitiv la intrebarea daca le place sa citeasca. Ar putea parea mult, dar procentul este in
scadere cu 9% fata de 2010, cand a fost facut acest studiu. Si este un trend negativ care se accentueaza.
Si inca o constatare a sondajului: clasamentul tarilor in care copilul nu citeste de placere are pe primele
locuri Albania, Turcia si Kazahstan. Ce bine ca nu suntem in acest top, macar atat!
Se pare ca indienii citesc cel mai mult dpdv durata, un pasionat citind 10.7 ore / saptamana. Insa islandezii
citesc cele mai mai multe carti pe cap de locuitor. Bravo lor!
10 motive sa citesti
In final iti lasam 10 motive sa citesti, cele pe care le consideram a fi cele mai cool; iar daca tu ai altele, sa
stii ca le asteptam cu drag in sectiunea de comentarii.
1. Cititul iti ofera cunostinte noi
2. Reduce stresul / depresia
3. Dezvolta creierul & imbunatateste memoria
4. Perfectioneaza comunicarea, vocabularul si scrisul
5. Imbunatateste interactiunea sociala
6. Dezvolta abilitati de gandire critica
7. Creste nivelul de creativitate si empatie
8. Ajuta la concentrare si relaxare in acelasi timp
9. Poate fi un hobby avantajos
10. Te motiveaza & inspira
Sa-ti spunem si cateva lucruri interesante despre cei mai cunoscuti scriitori:
 Tolstoi era pasionat de jocurile de carti pe bani. In timpul unui joc de 3 zile si-a pariat casa pe care a si
pierdut-o.
 La fel si Dostoievski: era de profesie cartofor iar, pentru a-si putea plati datoriile, apela la scris. Ce
noroc pe noi!
 Mark Twain iubea pisicile, insa nu si copiii.
 Charles Dickens era pasionat de hipnoza, aplicand varii tehnici pe sotia sa.
 Oscar Wilde si-a petrecut 2 ani in inchisoare pentru ca a fost acuzat ca fiind homosexual.
 Arthur Conan Doyle, creatorul celui mai faimos personaj fictiv – Sherlock Holmes -, era de profesie
oftalmolog si s-a apucat de scris pentru ca nu-i ajungeau banii.
 James Joyce suferea de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adica ii era frica de caini, fulgere si apa.
 Honore de Balzac adora cafeaua, in decursul unei zile consumand 50 cesti de cafea. Mai si rontaia
boabe intregi.
 Voltaire lesina ori de cate ori mirosea trandafiri.
 Byron suferea de ‘nebunie afectiva’ – intr-un an, cat a stat in Venetia, se zvoneste ca ar fi avut 250
amante.
Vezi, nimeni nu e perfect? Insa din imperfectiune ies lucruri extraordinare si nemuritoare!
Daca esti adolescent si nu stii cu ce sa incepi, iata recomandarea contramundum.ro: <<Traiesti o neliniste
adolescentina? Citeste „In cautarea sensului vietii” de Viktor Frankl. Nu stii ce sa faci cu viata ta? Citeste
„Moartea lui Ivan Ilici” de Tolstoi. Iti pare ca viata este teribil de nedreapta? Citeste-l pe filosoful din secolul
al VI-lea Boetiu si a sa carte „Consolarea filosofiei”.>>
Te asiguram, insa, ca odata ce (re)descoperi universul minunat si fara limite al literaturii, nu vei mai dori sa renunti la
el. Ocazie cu care o sa remarci ca lectura iti ofera timp – timp de calitate cu tine insati / insuti. Si iti mai ofera ceva:
echilibrul perfect intre odihna si activitate mentala. Citind, nu esti niciodata singur!
Iti multumim ca ne-ai urmarit si speram sa recomanzi acest videoclip unei persoane care nu citeste. Si nu uita sa dai
Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.

„ O carte buna e ca o conversatie cu un om destept.” – Lev Tolstoi

Este posibila calatoria in timp?

O intrebare care a stat la baza multor filme si carti SF si care a provocat imaginatia fizicienilor si a scriitorilor este –
Putem calatori in timp? Raspunsul este simplu – Bineinteles! De fapt, as we speak (cum zic englezii), calatorim in viitor
cu fiecare secunda. Iar, cu tehnologia de azi, intrebarea este daca putem calatori mai repede si mai departe in viitor. Cu
doua conditii! Prima ar fi sa ne apropiem de viteza luminii. A doua, sa fim in apropierea unei gauri negre. Insa, o intrebare
si mai interesanta este: Oare putem calatori in trecut?
Multi cercetatori au studiat aceasta posibilitate, insa au ajuns la concluzia ca natura nu permite o astfel de calatorie,
deoarece ar cauza bucle temporale si paradoxuri. Cel mai cunoscut paradox este cel al bunicului in care un calator merge
inapoi in timp si isi omoara propriul bunic. Actiunea schimba cursul istoriei intr-un mod care duce la aparitia unei
contradictii. Calatorul nu s-a nascut, deci nu poate exista, asadar nu-si poate omori bunicul. Dar daca bunicul traieste, va
trai si nepotul, care isi omoara bunicul. Aaah, cum?
In 2009 fizicianul britanic Stephen Hawking a organizat o petrecere in exclusivitate pentru calatorii in timp. Iar pentru a
se asigura ca doar acestia afla de petrecere, a trimis invitatiile un an mai tarziu, adica dupa petrecere. Evident ca nimeni nu
a venit la petrecerea respectiva  Ca sa-l citam pe marele savant: „Calatoria in timp a fost considerata erezie stiintifica.
Am evitat sa vorbesc despre asta de teama sa nu fiu etichetat drept nebun. Sunt obsedat de timp. Daca as avea o masina a
timpului, as vizita-o pe Marilyn Monroe in dormitorul ei sau l-as saluta pe Galileo in timp ce isi indreapta telescopul spre
cer. Poate as calatori pana la capatul universului nostru, pentru a vedea cum se termina totul.”
Hai sa ne lasam mintea prada fanteziei si sa incepem cu intrebarea – Cum stim ca este posibila calatoria in timp?
In urma cu mai bine de 100 ani, un binecunoscut om de stiinta pe nume Albert Einstein a venit cu o idee despre cum
functioneaza timpul. Si a numit-o relativitate. Aceasta teorie a relativitatii (E = mc2) spune ca masa si energia sunt
echivalente sau ca timpul si spatiul sunt legate intre ele. Einstein a mai spus ca universul nostru are o limita de viteza:
nimic nu poate calatori mai repede decat viteza luminii (300.000 km / secunda). Ce inseamna asta pentru calatoriile in
timp? Ei bine, conform acestei teorii, cu cat calatoresti mai repede, cu atat experimentezi mai lent timpul. Oamenii de
stiinta au facut cateva experimente pentru a arata ca acest lucru este adevarat. Un experiment a folosit doua ceasuri setate
la aceeasi ora. Un ceas a ramas pe Pamant, in timp ce celalalt a zburat intr-un avion, in aceeasi directie in care Pamantul se
roteste. Dupa ce avionul a zburat in intreaga lume, oamenii de stiinta au comparat cele doua ceasuri. Ceasul avionului era
usor in urma ceasului de pe sol. In concluzie, ceasul din avion a calatorit putin mai lent in timp decat o secunda pe
secunda.
Insa o masina a timpului reala a fost deja construita! Se numeste Large Hadron Collider. Este vorba despre acceleratorul
de particule de la Geneva care propaga protoni cu o viteza apropiata de cea a luminii, viteza ce face ca timpul relativ al
protonilor sa fie de 6.900 ori mai lent in comparatie cu cel resimtit de oameni. Practic, protonii sunt trimisi in viitor!
Putem folosi calatoria in timp in viata de zi cu zi?
Nu putem folosi o masina a timpului pentru a calatori sute de ani in trecut sau viitor, fiindca acest tip de calatorie in timp
se intampla doar in carti si filme. Insa, aceasta matematica afecteaza lucrurile pe care le folosim in fiecare zi. De exemplu,

folosim sateliti GPS pentru a afla cum ajungem in locuri noi, bazandu-ne pe calcule de calatorie in timp. Cei 24 sateliti
GPS orbiteaza in jurul Pamantului cu viteze de pana la 28,000 km/ora si localizeaza cu o precizie de 40m pentru sectiunea
de acces militar si 100m pentru sectiunea de acces civil. O mica paranteza: probabil ca esti atat de obisnuit cu acest
acronim, incat nu ai cautat sa afli de unde vine – de la Global Positioning System (in traducere: Sistem de Pozitionare
Globala).
Iata 5 moduri prin care, teoretic, am putea calatori in timp:
1. Gravitatia
Conform Teoriei relativitatii generale, cu cat gravitatia este mai puternica, cu atat timpul se dilata mai mult. Pe masura ce
ne apropiem de centrul Pamantului, gravitatia creste. Sau, pe intelesul tuturor, se poate spune ca timpul trece mai greu
pentru picioare decat pentru cap.
2. Gaurile de vierme
Teoria relativitatii permite si posibilitatea existentei (sau crearii) unor "scurtaturi" in spatiu-timp denumite generic "gauri
de vierme", care, teoretic, ar putea sa uneasca doua puncte aflate la distante de milioane de ani lumina. Numerosi fizicieni
sunt de parere ca gaurile de vierme apar si dispar in mod constant din Univers insa la o scara cuantica mult mai mica decat
un atom. Brian Cox, profesor de Fizica Particulelor la Universitatea Manchester, o considera cea mai buna optiune pentru
omenire la ora actuala.
3. Lumina
O idee avansata de fizicianul american Ron Mallet este folosirea unui cilindru rotativ de lumina pentru a distorsiona
continuul spatiu-timp. Orice obiect introdus intr-un astfel de cilindru rotativ ar putea fi impins inainte in spatiu-timp intr-
un mod similar bulelor care se rotesc la suprafata unei cani de cafea atunci cand o amestecam cu lingurita. Conform
fizicianului, un astfel de cilindru cu o geometrie perfecta ar putea propulsa un obiect atat in viitor, cat si in trecut – cu
conditia observata de Stephen Hawking – ca intoarcerea in trecut sa nu depaseasca momentul in care dispozitivul de
calatorit in timp a fost construit si pornit.
4. Viteza
Viteza reprezinta cea mai usoara si practica modalitate de a ne deplasa in viitor. Cele mai ridicate viteze atinse cu
tehnologia de care dispunem in prezent sunt cele cu care circula protonii in interiorul acceleratorului de particule din
Geneva, si anume 99.999999% din viteza luminii.
5. Animatia suspendata
Inseamna schimbarea perceptiei timpului (anabioza sau biostaza) prin incetinirea sau chiar oprirea proceselor metabolice
si repornirea lor ulterioara. Stii deja ca ursii isi pot incetini metabolismul pe durata hibernarii, reducandu-si substantial
nevoia de nutrienti si oxigen. Si noi, oamenii, apelam la hibernare chiar daca si numai pentru cateva ore – suficient insa
pentru a salva o persoana aflata intr-o urgenta medicala.
Este, asadar, calatoria in timp posibila?

In timp ce calatoria in timp nu pare posibila – cel putin, posibila in sensul ca oamenii ar si supravietui – cu fizica cuantica
despre care vorbim astazi, campul se schimba constant. Progresele in teoriile cuantice ar putea furniza o anumita
intelegere a modului in care am putea depasi paradoxurile calatoriei in timp. Iar o posibilitate ar fi rezolvarea misterului
despre cum anumite particule pot comunica instantaneu intre ele mai rapid decat o face viteza luminii.
Iti multumim ca ne-ai urmarit si, daca si tu esti pasionat de acest subiect, speram sa avem ocazia sa calatorim in timp
impreuna. Sau macar sa visam la asta! Nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.
„Legile fizicii nu fac deosebirea intre trecut si viitor.” – Stephen Hawking

Close Menu